INLEIDING


Voorwoord

 

Beste Wespers, sympathisanten,

 

Vijf jaar geleden mochten De Wesp en haar Wespers hun 85 jaar jubileum vieren. En dit ging niet onopgemerkt voorbij, een week vol feest om De Wesp te huldigen. Vijf jaar geleden werd er ook een kerjeuze uitgebracht die volledig gewijd was aan De Wesp en haar geschiedenis. Dit met grote dank aan Oud-Wesper Jan Somers, Ere-praeses Dirk Vanhecke, WesPeter Alex De Paepe en het toenmalige praesidium. Toenmalig Praeses Jan Verbunt citeerde ‘Zonder twijfel zal dit in de toekomst nog met vele bladzijden kunnen worden aangevuld’. En wel degelijk hebben we voor de nodige aanvullingen gezorgd!

Wat is een jaar op een mensenleven? Voor velen schiet een jaar voorbij alsof het niets is, maar voor een Wesper is een jaar niet niets, elk jaar bij De Wesp valt er vanalles te beleven en worden er stoten en streken uitgestoken die men nog lang zal herinneren als Wesper.

Deze stoten en streken van de afgelopen 5 jaar hebben we dan ook toegevoegd om het 85-jarig kerjeuzeke aan te vullen tot een volwaardig 90-jarig kerjeuze-boekje. Dit om onze geschiedenis weer eens tastbaar te maken.

We kunnen in die periode terugblikken op twee zeer geslaagde Revues: “The Rise of The Flauwe KUL” en “Genaaid door de Nayer”. Reeds 90 jaar heeft De Wesp zijn vaste stek in een stamcafé, ondertussen werd De Wachtzaal geruild voor De Steeneik en momenteel is De Wesp terug in Mechelen in café De Planeet.

Indien je nog straffe Wesp-verhalen ben t u altijd welkom om deze met ons te delen zodat we deze kunnen vereeuwigen in dit boekje!

 

 

Ut Vivat, Crescat et Floreat

Dixi

Jens Mathuvis (Thuvis)

Praeses 2019-2020

Inleiding

 

De Wesp schrijft geschiedenis, dat hebben we de voorbije 90 jaar nu toch al wel bewezen. Beginnend bij Lode Vergauwen die in 1929 een studentenclub oprichtte waar alleen mannen met een sterk karakter en een goed hart in kunnen komen. De doop is ongetwijfeld het moment waar deze twee kenmerken naar boven komen. Heb je deze niet dan val je door de mand. Zo simpel is het. Door het samen afzien en elkaar te helpen om door de doop te geraken ontstaat er een unieke vriendschapsband. Voor mij werd deze band nog niet zo lang geleden op de proef gesteld door samen aan de Revue (Genaaid door de Nayer) te werken. Velen van ons stonden voor de eerste keer op het podium, de stress die we tezamen achter de doeken onderdrukten door elkaar te kalmeren en te steunen gaf iedereen een goed gevoel. Ook de voldoening wanneer het allemaal achter de rug was en de oud-Wespers ons toneelstuk afsloten met een geweldig applaus.

De geschiedenis die we deze 90 jaar al hebben geschreven stopt hier niet bij. De voorbije 5 jaar is er weer veel gebeurd dat in de geschiedenisboeken terecht moet komen. Afgelopen maand kwam het goed hart van De Wesp weer eens naar boven, een nieuwe stunt. Een wandeling van 65 km om de jongens Mike, Joren en Jonatan die 3 jaar geleden zijn omgekomen bij een auto-ongeluk te herdenken. Een bedrag van maar liefst € 2840 werd ingezameld om aan het goede doel OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen) te schenken.

 

Dixi

Mats Celen

Vice-Praeses 2019-2020

Alles begon begon met nen oproep op de Wespsite om wat straffe Wespstoten en de daaropvolgende feedback van oud-Wesper Jan Somers, bestuurslid van De Wesp, periode 1960-64. Enige dagen later bezorgde oud-praeses Jan Vermeiren me een zestal loodzware, stofferige kartonnen dozen met daarin een heleboel grauwe en muf ruikende mappen, de één al wat minder geordend dan de ander. Na enig speurwerk in dat vergeelde, rommelige, onoverzichtelijke en lang vergeten Wesparchief -een stofbril en een zuurstofmasker ware handig geweest- beseften wij haast gelijk welk een schat aan informatie we in handen hadden, gaande van de jaren stillekes tot en met de dag van vandaag.

Neuzend in de massa's brieven, krabbels, uitnodigingen, affiches, foto's, rekeningen, krantenartikels, tekeningen, prullaria, etc. zijn we in een vlaag van zinsverbijstering begonnen om wat ordening in die chaos te brengen. Zodoende groeide bij haar ook de idee om de ganse santekraam opnieuw tot leven te wekken in een soort van digitaal Wesparchief en meteen ook een adressen-&-gegevenlijst samen te stellen. Week na week, maand na maand dook 'ons ma' in 't archief en noteerde ze minutieus elke naam, elk adres, elk telefoonnummer en iedere vingerwijzing die ze tegenkwam om nadien achter de (digitale) schermen en via 't KVIM-register op zoek te gaan naar al die onbekende oud-Wespers, hun verhalen, hun anecdotes. Met succes !!!

 

Ingedeeld in verschillende perioden en met de regelmaat van een klok, die af en toe wel eens hapert, heeft ze de Wespgeschiedenis in tekstjes gegoten en zet ik die schrijfsels als een soort van vervolgverhaal online in DEN TIJD VAN TOEN.

 

Ordenen en lezen, uitpluizen en optekenen, oud-commilitones opsnorren en ontbrekende archiefstukken bijeen sprokkelen, ... Onze joint venture zal wellicht heel wat jaartjes vergen, maar nooit ofte nimmer mag de goeie ouwe tijd van de Wespers en hun reilen en zeilen vergeten worden. Het is ons erfgoed van weleer en dus veel te waardevol om d'er niets mee te doen.

 

Kevin Puttemans, WespMaster De Wesp, 2001-02