Statuten Hoogstudentengilde De Wesp Herzien 2024-2025

Stichting
Art.1:
Studentenclub De Wesp werd gesticht eind 1929 door Lode Vergauwen. De WeSp staat voor Wetenschap en Spel/Sport en heeft als ideaal: het vormen van een hechte vriendenclub waar sociale contacten, sport en amusement centraal staan. De WeSp wil dit realiseren door het organiseren van allerhande activiteiten voor studenten van zowel professionele als academische opleidingen aan Hogeschool Thomas More als respectieflijk KU Leuven , aan Campus De Nayer. De Wesp moet in zijn eigen middelen kunnen voorzien maar heeft geenszins tot doel winst te maken. Wel beoogt zij activiteiten te organiseren aan bijzonder student-vriendelijke prijzen.
Schild
Art.2:
Het officiële schild van De Wesp heeft een hoogte van 70 cm en een breedte van 50 cm, en is vormgegeven als een heraldisch Vlaams schild: horizontaal aan de bovenzijde (hoofd) en afgerond aan de onderzijde (voet).
Het schild bevat een monogram bestaande uit vijf elementen: de letters C, V, F, W en een uitroepteken. Deze staan respectievelijk voor Crescat (groeien), Vivat (leven), Floreat (bloeien), W van De Wesp en een uitroepteken met punt wil zeggen dat de club leeft.
Aan de linkerkant van het schild prijkt de Mechelse koekoek, als eerbetoon aan de Mechelse identiteit. Tot slot symboliseren drie rode strepen op het schild de drie historische Mechelse veldslagen van het geslacht Aragorn.
Art.3:
De kleuren van De Wesp en waar ze voor staan:
- Blauw -> Wetenschap
- Geel -> Bier
- Rood -> Broederschap
Art.4:
De mogelijke vormen van lidmaatschap zijn:
- lid: activiteiten aan ledenprijs, stemrecht
- ere-lid/oud-lid: activiteiten aan ledenprijs, geen stemrecht.
Art.5:
De Wesp bestaat uit bestuursleden en leden:
- Bestuursleden: het Praesidium bestaande uit Praeses, Vice-Praeses, Schachtenmeester, Quaestor en Feestleider en/of Ab-actis.
- Leden: alle leden aanvaard door het Praesidium, met onderscheid tussen ontgroende leden (commilitones) en schachten.
Art.6:
Leden zijn zij die lidgeld betalen voor het lopende academiejaar.
Art.6.1:
Alle ontgroende leden (commilitones) genieten dezelfde rechten.
Art.6.2:
Alle schachten genieten dezelfde rechten en (beperkte) plichten.
Art.7:
De doop is een verplichte activiteit voor diegenen die voor het eerst lid willen worden van De Wesp. Bij de doop treedt men in ludieke omstandigheden naar buiten en staan doorzettingsvermogen, samenhorigheidsgevoel en humor centraal. Een deelnemend persoon kan op elk moment zijn participatie aan de doop beëindigen en zal dan niet tot lid van de club benoemd worden.
Art.8:
Uitsluiting of schorsing van een lid kan slechts gebeuren door de algemene vergadering.
Art.9:
Geen enkel lid, ontslagnemend of uitgesloten, en evenmin hun erfgenamen hebben recht op maatschappelijk bezit van de club.
Art.10:
Het Praesidium neemt de leiding van de club op zich, zowel op het sociaal, financieel, administratief en organisatorisch vlak.
Art.11:
Ieder lid van het Praesidium (behalve de schachtenmeester) draagt een breed lint, als teken van erkenning, niet van meerderwaardigheid. De schachtenmeester draagt 2 smalle linten, 1 over iedere schouder. Slechts oud-senioren hebben het recht hun breed lint nog te dragen na het jaar waarin ze in functie waren.
Art.12:
Het Praesidium verbindt zich ertoe minimum een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.
Art.13:
De statuten worden steeds op www.dewesp.com, de website van de club, vermeld.
Art.14:
Een ere-Praeses is een persoon die wegens uitzonderlijke verdiensten voor De Wesp deze titel toegekend krijgt door de algemene vergadering. Een Commilito Honoris Causa is een Commilito die wegens uitzonderlijke verdiensten voor De Wesp deze titel toegekend krijgt door de algemene vergadering.
Art.15:
Alle beleidsproblemen of conflicten kunnen opgelost worden via de algemene vergadering. Een motie van wantrouwen kan ten allen tijden door elk lid ingediend worden bij (iemand van) de algemene vergadering.
Art.16:
Leden mogen geen lidmaatschap hebben bij een andere studentenvereniging en mogen geen eretekens of linten dragen van beide verenigingen. Deze regel geldt specifiek voor verenigingen gevestigd in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. Een uitzondering wordt gemaakt voor erkende studentenkringen en Ons Verbond.
Art 16.1:
In het verleden is er een uitzondering gemaakt voor pro-senioren van de zustervereniging Toeristika. Een dergelijke uitzondering kan worden toegestaan, mits er duidelijke afspraken worden gemaakt met het huidige Praesidium van De Wesp.
Verkiezingen
Art.17:
Op het einde van het academiejaar wordt er een nieuw Praesidium verkozen. De kandidaten moeten tijdens dat academiejaar lid zijn van De Wesp én ingeschreven zijn als student bij Thomas More of K.U.Leuven – Campus De Nayer. Of een Mechelse Campus. De kandidaten moeten ook het volgende academiejaar, zijnde het jaar dat de functie moet uitgevoerd worden, ingeschreven zijn als student bij Thomas More – Campus De Nayer enof Campus te Mechelen. Uitzonderingen kunnen besproken worden met het huidig Praesidium. Zij moeten met de andere leden overeenkomen en in samenspraak met de mede-praesidiumleden activiteiten kunnen organiseren. Zij mogen hun gezag nooit misbruiken door het opleggen van bepaalde beslissingen die indruisen tegen de mening van de rest van het Praesidium of tegen de regels van de club.
Art.18:
Schachten mogen zich niet kandidaat stellen voor een praesidiumfunctie en hebben geen stemrecht. Oud-leden/ere-leden hebben geen stemrecht, behalve de pro-senioren van de laatste drie jaar. Indien deze pro-senioren nog lid zijn van De Wesp hebben zij ook slechts recht op één stem. Op de verkiezingen moeten minstens de helft +1 van de stemgerechtigde leden van De Wesp aanwezig zijn.
Art.19:
Het aantal kandidaten is onbeperkt.
Art.20:
Kandidaten moeten hun kandidatuur tenminste 24 uur voor de verkiezingen kenbaar maken aan het huidige Praesidium
Art.21:
Het Praesidium kan echter nog kandidaten ontvankelijk verklaren op de dag van de verkiezingen.
Art.22:
De functies worden één voor één en onafhankelijk van elkaar gekozen.
Art.23:
De verkiezingen worden geleid door de Praeses (aftredende Praeses voor verkiezing van de nieuwe Praeses, nieuwe Praeses voor verkiezing van de andere functies).
Art.24:
Wanneer een praesidium lid zijn functie niet naar behoren vervult volgens Artikelen 36 t.e.m. 40, kan gevraagd worden het breed lint neer te leggen. Op de eerstvolgende cantus wordt dan een nieuwe verkiezing voor de functie gehouden.
De stemmingen:
Art.25.1:
Er zijn drie stemronden. Als een kandidaat in de eerste ronde 2/3 van de stemmen behaalt is hij verkozen voor het volgend academiejaar.
Art.25.2:
Na de eerste ronde blijven er maximaal 2 kandidaten over, die met de meeste voorkeurstemmen. Als er ex-aequo’s zijn, kunnen hierop uitzonderingen gemaakt worden. Er volgt een tweede ronde.
Art.25.3:
Om winnend kandidaat te worden van de tweede ronde moet men 2/3 van de stemmen halen. Zo niet volgt er een derde ronde. Wie bij de derde ronde de helft + 1 stemmen haalt, is verkozen.
Art.25.4:
Als er echter nog geen beslissing gevallen is, heeft de huidige Praeses de definitieve beslissing.
Art.25.5:
Enkel zij die lid van De Wesp zijn hebben stemrecht. Er kan bij volmacht gestemd worden, bij middel van inlevering aan de Praeses van lidkaart, handtekening en 1 voorkeurstem per functie.
Art.25.6:
Kandidaten die op het moment van de laatste stemronde nog steeds kunnen verkozen worden hebben geen stemrecht. Zij die al zijn weggestemd hebben wel stemrecht.
Art.25.7:
Enkel volgende personen hebben recht tot spreken:
- Kandidaten:
- - om zich voor te stellen
- - om een wederwoord te voeren
- Praeses om de verkiezingen te leiden
- Pro-senioren
Art.25.8:
Een kandidaat moet aanwezig zijn op de verkiezingen. Hierop kan een uitzondering gemaakt worden als de kandidaat een geldige reden kan aanbrengen goedgekeurd door de Praeses.
Art.26:
De verkozen kandidaat moet trouw zweren aan De Wesp en haar beginselen zoals vermeld in Art.1.
Art.27:
Kan een kandidaat zijn functie niet meer uitoefenen (overlijden, geweigerd, …), dan wordt door het Praesidium de algemene vergadering bijeengeroepen. Deze algemene vergadering beslist erover of :
Art.27.1 a:
De kandidaat die bij de gewone verkiezingen als tweede eindigde bij de eerste stemmingsronde, zal aangesteld worden (indien mogelijk).
Art.27.1 b:
Er nieuwe verkiezingen gehouden worden voor die functie, en wel uit de kandidaten die aan de gewone verkiezingen hebben deelgenomen
Art.27.1 c:
Er nieuwe verkiezingen gehouden worden voor die functie, waarbij iedereen zich kandidaat mag stellen die onder art. 17 valt.
Art.28.2 a:
Wil de kandidaat uit art. 28.1a de functie uitvoeren, dan worden de clubleden ten laatste een week later op de hoogte gebracht; de lintoverdracht gebeurt op de eerstvolgende cantus. Wil deze kandidaat de functie niet uitvoeren, dan wordt de procedure van art.28.1c toegepast.
Art.28.2 b:
Is deze kandidaat al een praesidium lid bij De Wesp, en wil hij de vacante functie uitvoeren, dan wordt een nieuwe kandidaat gezocht bij de kandidaten voor diens functie volgens de procedure van art.28.2a.
Art.28.3 a:
Worden er nieuwe verkiezingen gehouden dan worden alle stemgerechtigden op de hoogte gebracht (evenals van datum en plaats) op de wijze die de algemene vergadering beslist. Voor deze verkiezingen gelden dezelfde regels als voor de gewone verkiezingen.
Art.28.3 b:
Wordt er voor die functie iemand verkozen die al praesidium lid is bij De Wesp, dan komt die laatste functie open te staan en wordt er een nieuwe persoon verkozen voor deze functie. Wordt hiervoor iemand verkozen die al praesidium lid is bij De Wesp…. (enz.).
Art.28.3 c.:
Deze verkiezingen gebeuren op een extra cantus en de eedaflegging en de lintoverdracht gebeurt direct na elke verkiezing.
Art.28.4:
Op deze extra verkiezingen moeten minstens de helft + 1 stemgerechtigde leden van De Wesp aanwezig zijn. Hiervoor zorgt de algemene vergadering. Zijn niet genoeg stemgerechtigden aanwezig, dan worden de extra verkiezingen verschoven naar een latere datum (te bepalen door de algemene vergadering).
Algemene vergadering
Art.29:
De algemene vergadering kan te allen tijde bijeengeroepen worden door een van de leden ervan, die dit meedeelt aan de Praeses.
Art.30:
Alle leden van de algemene vergadering moeten hiervan schriftelijk verwittigd worden (alsook van de agenda) door het Praesidium ten minste 1 week op voorhand.
Art.31:
De algemene vergadering bestaat uit:
- Het huidig Praesidium
- Optioneel De laatste 3 pro-senioren die geen praesidium functie meer uitoefenen bij De Wesp.
- De Peter van de club
- De Ere-Praeses van de club
- Optioneel De Commilitones Honoris Causa
Art.32:
De algemene vergadering moet minimum uit tien personen bestaan, de personen vermeld in Art.30 punt 2 t/m 5 kunnen bij het wegvallen van een van hen een oud-senior naar keuze aanduiden om zich te laten vervangen. Iemand die verschillende functies/titels heeft (bv Peter van de club die ook Commilito Honoris Causa is) heeft slechts recht op één stem.
Art.33:
De algemene vergadering is bevoegd tot:
- Wijziging van de statuten
- Uitsluiting of schrosing van leden.
- Ontbinden van de vereniging.
- Het recht tot inkijken van de boekhouding, met als eventueel gevolg dat het Praesidium, dat de volle verantwoordelijkheid draagt, hierbij wordt ontlast of vervolgd. Vervolging of ontlasting gebeurt als 2/3 van de personen vermeld in Art.31.
Art.34:
punt 2 t/m 5 ervoor kiezen; hierover wordt niet geoordeeld door het huidig Praesidium.
- Behandelen van een motie van wantrouwen.
- Aafschaffen van een praesidiumfunctie of creëren van een nieuwe praesidiumfunctie.
- Het nemen van beslissingen bij het wegvallen van een praesidiumlid.
- Benoemen van Commilitones Honoris Causa.
Art.35:
Beslissingen door de Algemene Vergadering worden steeds genomen met 2/3 meerderheid.
Art.36:
Beslissingen van de algemene vergadering worden ingeschreven in een register en worden ondertekend door alle aanwezigen. Dit register wordt bewaard bij de Praeses van het lopende academiejaar, en kan op ieder moment ter inzage gegeven worden aan alle leden. Een kopie van het register verblijft bij alle leden van de algemene vergadering en 1 exemplaar zit in het clubarchief.
Art.37:
Elk lid van De Wesp wordt geacht zich verantwoordelijk en wettelijk correct te gedragen in het verkeer. Het is ten strengste verboden om onder invloed van alcohol, drugs of andere verdovende of stimulerende middelen een gemotoriseerd voertuig te besturen of zich op de openbare weg te begeven op een manier die de eigen veiligheid of die van anderen in gevaar brengt. Dit geldt zowel tijdens als na activiteiten van De Wesp, en bij verplaatsingen in naam van of georganiseerd door de club.
Art. 38.1:
Als een lid ondanks dit verbod handelt, en daarbij zichzelf of anderen in gevaar brengt, behoudt het huidige Praesidium zich het recht voor om passende maatregelen te nemen. Deze kunnen bestaan uit een tijdelijke schorsing of definitieve uitsluiting uit de vereniging, afhankelijk van de ernst van de inbreuk en de omstandigheden. Eventuele wettelijke stappen staan los van deze interne sancties.
Art 38.2:
Het Praesidium engageert zich ertoe om leden bewust te maken van veilig vervoer, en kan initiatieven nemen zoals het aanmoedigen van carpooling, nuchtere chauffeurs of het voorzien van alternatieve vervoersmiddelen na activiteiten waarbij alcohol genuttigd wordt.
Erkende Functies:
Art.39:
Praeses
De Praeses is voor zijn praesidium wat een kapitein is voor zijn schip Hij bepaalt de koers die de studentenvereniging vaart en loodst zijn bemanning door zowel kalme zeeën als woelige wateren. Onze Praeses stuurt de vereniging in al haar facetten en is een belangrijk vertegenwoordiger van De Wesp naar de buitenwereld toe.
Takenpakket:
- Mails & communicatie school.
- Voorbereiden vergadering voor (schrijft puntjes op die behandeld moeten worden).
- Doop aanvragen na examens! Dus in de zomer!
- Duid iedereen op zijn waarden en normen aan.
- Zorgt ervoor dat iedereen zijn taken uitvoert en controleert deze.
- Stelt het contractje op begin in het jaar (Afwezigheid of te laat op activiteit).
- Zorgt voor een propere en up to date Ledenlijst.
- Geeft de kaft van Info De Wesp door aan de volgende Senior.
Art.40:
Vice-Praeses
De Vice Praeses ondersteunt de Praeses met raad en daad waar nodig. Als de Praeses afwezig is of niet (meer) in staat is om zijn functie uit te oefenen neemt de Vice Praeses tijdelijk het roer over en voert deze de leiding over het praesidium. Hij maakt ook de “wie ze datjes” voor op de cantus. Deze maakt ook de verslagen van de activiteiten.
Takenpakket:
- Zorgt voor de “wie-ze-datjes” op cantussen.
- Rechterhand van de Praeses tijdens cantussen en activiteiten.
- Valt in waar nodig voor de Senior.
- Maakt verslag op tijdens de vergaderingen.
- Maken van verslag op activiteiten.
- Jaarboek maken (Indien er een Ab-actis is mag deze ondersteunen).
- Google Forms maken voor inschrijvingen van activiteiten enzovoort.
- Regelen en rondbellen over activiteiten vastleggen.
- Stelt draaiboeken op (Indien er een Ab-actis is mag deze ondersteunen).
Art.41:
Quaestor
De quaestor of penningmeester bekommert zich om de financiële aspecten van de studentenvereniging en zorgt ervoor dat de boekhouding correct en transparant is. Hij staat bovendien in voor alle inkomsten en uitgaven van de vereniging.
Takenpakket:
- Jaar berekeningen (inkomsten en uitgaven).
- Sponsers zoeken Start na de examens!
- Bereid kroegentochten voor samen met een Praesidium lid.
- Zorgt voor het in orde maken van subsidies.
- Blad afdrukken subsidies.
- Aanvragen activiteiten zaaltje op school.
- Bestellen Hoodies, Gadgets, Posters enzovoort.
- Regelen treintickets.
Art.42:
Schachtenmeester
De schachtenmeester leert onze nieuwe schachten wat kan en niet kan op onze club en cantussen, zingt hen de cantusliederen voor en laat hen kennismaken met het clublied en onze tradities. Schachten met vragen of problemen kunnen bij de schachtenmeester terecht voor raad en advies, maar worden ook door de schachtenmeester respectvol op de vingers getikt als zij op onze activiteiten hun boekje te buiten gaan.
Takenpakket:
- Zorgt voor updates in de ontgroeningskennis.
- Nieuwe leden werven begin academiejaar (met het hele praesidium).
- Helpt schachten met kans op ontgroening met het leren van de kennis en opdracht.
- Houd met iedere schacht nauw contact.
- Zeer vlot en goed kennen van paginanummers.
- Zorgt voor werkvolk (schachten) op activiteiten zoals TD’s.
- Help zijn bietjes op de Doop (Iedereen van het Praesidium houd mee in het oog).
Art.43:
Feestleider
De feestleider draagt de verantwoordelijkheid over het goede verloop van onze evenementen. Van het vastleggen van de zaal tot het voorzien van een keurige taakverdeling van begin tot het einde behoren tot zijn curriculum. Hij maakt ook de affiches voor de activiteiten.
Takenpakket:
- Stelt het activiteitenprogramma op (Samen met Praesidium).
- Ontwerpen Truien, T-shirten en eventueel gadgets.
- Legt de activiteiten uit, bv.: bierbowling.
- Affiches maken en posten 1 week voor de activiteit.
- Foto’s uploaden op Facebook en Instagram dag na activiteit.
- Vastleggen voetbalplein bij de jenevervoetbal (Samen met Vice).
- Zorgt voor randanimatie tijdens start academiejaar (Openingsstunt, weekend,…).
Art.44:
Ab-actis
De Ab-Actis is een functie die alléén verkozen kan worden tijdens een lustrum jaar. Zijn taak is om de geschiedenis en straffe verhalen van minstens de afgelopen 5 jaar te verzamelen en te bundelen in een nieuwe versie van: “De Mèchelse Kerjeuze”. Verder ondersteund hij het huidig praesidium en doet hij een aantal taken dat men in een ander jaar durft vergeten zoals: Updaten statuten, uitbrengen jaarboek, onderhoud clubmateriaal, … .
Takenpakket:
- Verantwoordelijk voor een nieuwe versie van “De Mèchelse Kerjeuze”.
- Zorgt ervoor dat alles wat de voorbije 5 jaar bleef liggen wordt opgevolgd of opgelost.
- Draagt bij aan het archief en het clubgeheugen.
- Liefst wordt er best iemand verkozen die al even bij de club zit.
Art.45:
Ere-Leden
Zo hebben we een ere-Praeses , peter (en meter) in ons praesidium (gehad). Deze wonderlijke mensen hebben vaak ettelijke jaren ervaring en staan de rest van de ploeg met raad en daad bij. Een ere-lid is een commilitones die een ere-lidkaart koopt en hiermee de club steunt.
Art.46:
Commilito Honoris Causa
heeft als ‘De Wesp-Commilitoon’ , vaak met belangeloze inzet/ijver verschil gemaakt , dat de club ten goede kwam en werd daarvoor tóch bedankt , èn geëerd met deze benoeming .
Art.47:
Webmaster/Wespmaster
onderhoudt de informatica-infrastructuur ( o.a. deze ‘WespSite’ … www.dewesp.com )
Art.48:
Commilitoon
een succesvol ontgroende schacht. Vanaf dit moment mag je ook je lintje over de rechterschouder dragen, wat voor een schacht absoluut verboden is. Zij hebben stemrecht tijdens de kiescantussen, mogen zich kandidaat stellen voor het praesidium
Art.49:
Schacht
Het is een eerstejaars van de club. Een schacht ben je pas officieel na de eigenlijke doopceremonie. De tijd voor de doop wordt de kandidaat biet genoemd. Tijdens de doop moet je bewijzen dat je alles over hebt om deel te zijn van de club. Vanaf dan staat hij onder de hoede van de schachtenmeester tot zijn ontgroening
Art.50:
Biet
Voor Wespers ... elke student die nog nooit/niet gedoopt werd (door De Wesp ).
Maak jouw eigen website met JouwWeb